Historia

El bàsquet ha estat, i està, un esport amb un fort arrelament a la nostra ciutat. Tot fa pensar que abans de la guerra civil espanyola, a Tortosa ja es jugava a bàsquet; alguns testimonis parlen d’un camp, en realitat una cistella, situat al castell de la Zuda (en aquells moments guarnició militar) i de partits entre estudiants i joves.

La primera notícia documentada sobre el bàsquet a la ciutat cal situar-la el dia 21 d’agost de 1940 quan es crea la secció de “Baloncesto” del CD Tortosa, juntament amb les seccions de “Fútbol, Ciclismo, Atletismo, Natación, Boxeo y Excursionismo”

Hem pogut conèixer que, immediatament després de finalitzada la guerra, els “Hermanos de Juan Bautista de La Salle” posen en funcionament un col·legi que anomenen “San Pedro Apostol”. En aquest centre es dona, per primer cop, el que seria una constant a llarg de tot el segle XX i principis del XXI: la pràctica del bàsquet a les escoles.

Els primers documents gràfics del bàsquet a la ciutat provenen d’aquesta època i ens mostren els alumnes, els professors i els camps de joc dels “Hermanos” i els que segurament van ser els primers partits.

Posteriorment, el 15 de maig de 1942, tenim noticies de la inauguració de “ el nuevo campo de deportes destinado al baloncesto” ubicat al final del Parc (entre la Nau i el col·legi de les Teresianes) en un partit entre “Frente de Juventudes de FET y de la JONS i el SEU “ guanyat pels primers per 10 a 2.

Sabem que el propietari del terreny de joc és el “Frente de Juventudes”, que el partit disputat va obtenir un gran èxit especialment “entre el sector femenino” i que procuraran organitzar “nuevos encuentros entre los diferentes equipos con que cuenta ya nuestra ciudad”.

El primer partit amistós documentat amb un equip de fora del territori es disputa el 16 de setembre de 1942: CD Tortosa 26 – C. Tarraco 30.

El dia 23 d’octubre de 1943 s’inaugura oficialment l’Estadi Municipal: es juga un partit de bàsquet entre el CD Tortosa i La Salle que guanyen els primers per 16 a 15.

Encara que no està molt clara la data, entre els anys 1946 i 1947 es funda el Club de Básquet Jesús - Catalònia, a Jesús.

El mes de novembre de 1950 el Club de Rem Tortosa comunica al seus socis el projecte de creació d’una secció de bàsquet i el mes de desembre del mateix any la junta del club explica els detalls organitzatius de la nova secció de bàsquet: camp, horaris, dutxes, compra de taulers...

El mateix mes de desembre s’expliciten les obres de remodelació al camp de bàsquet de l’entitat, consistents en canviar el tipus de sorra per un altra més adient i aixecar-lo un parell de pams, al mateix temps que s’anuncia un partit per al dia 8 o 10 de desembre (per confirmar) contra l’equip de bàsquet de la “Sección Cultural de Remolinos” i afegeix que “en su campo”.

També fan públic el llistat dels socis que han pagat els “tableros”, les seves aportacions i el total de la factura: 105 pessetes.

L’any 1951 el Club de Bàsquet Jesús – Catalònia participa en competicions provincials, a nivell federat, contra equips com La Salle de Reus i el Reus Esportiu, i , finalment, es proclama campió provincial la temporada 1952 – 1953.

El 20 de maig de 1953 es disputa una de les jornades de la “COPA PRIMAVERAdel CLUB UNIVERSITARIO”: CD Tortosa 58 - Club Universitario 15 / Club de Remo 34 - CAR 9 / Descansa AAEETT

El 17 de juny de 1954 es juga la 1a jornada de la 2a volta del “1r TROFEO OLLÉ de Baloncesto” a Jesús, amb la participació dels equips CB Jesús Catalònia / AAEETT / Leader’s / Arrabal de Cristo / Cultural / CAR.

Tenim constància de la primera llicencia de bàsquet federat que hem pogut documentar a favor del “B. Tortosa”; es remunta al 28 d’octubre de 1954 i correspon a Joan Camps Paré.

L’any 1959 desapareix l’equip de competició del Club de Bàsquet Jesús – Catalònia, tot i que continua en funcionament l’entitat.

Els col·legis de la ciutat viuen, al llarg de tots aquesta anys, amb la presència del bàsquet als seus patis, tot i que no sempre això es tradueix en competicions, més o menys reglades.

L’any 1967 Josep Puig, Paco Fuentes i d’altres refunden el bàsquet de competició a Jesús en el sí del Club de Bàsquet Jesús Catalònia. Disposarà d’equips masculí i femení.

El mateix any s’inicien les campanyes esportives municipals: les competicions de bàsquet escolar s’institucionalitzen i configuraran el viver de la futura gran eclosió del bàsquet a la ciutat: Teresianes, Consol·lació, Sant Josep, Immaculada, Sant Lluís (Bisbe Moll), l’institut...

L’any 1968, els Cantaires de l’Ebre – Delta, a iniciativa de Montserrat Montanyà i Pili Monclús, creen una secció de bàsquet femení.

L’any 1973 es produeix la inauguració del Pavelló Cobert de l’Estadi Municipal, que juntament amb la remodelació de les instal·lacions de l’Estadi Municipal, permet concentrar la pràctica en els nous equipaments, en aquells moments, de primer nivell.

L’any 1974 desapareix l’equip femení del Club de Bàsquet Jesús – Catalònia

Aproximadament l’any 1974 s’inicia el bàsquet esponsoritzat per empreses: SAMO, MAI, IKK.

Es disputa una lliga comarcal amb equips com Sant Agustí, Amposta, Masdenverge, SAMO, IKK, MAI...

Aquesta eclosió del bàsquet vinculat a les empreses finalitza l’any 1978.

Mentre el bàsquet masculí, de la ma del Catalònia de Jesús, continua participant en competicions federades en diferents categories a nivell provincial i regional, la temporada 1980 – 81 el Bàsquet Cantaires Tortosa femení queda campió provincial.

Aquesta data marca l’inici de l’època daurada, una dècada aproximadament, del bàsquet femení a la ciutat:

El Bàsquet Cantaires - Tortosa femení guanya l’ascens a Primera B la temprada 1982 – 1983.

El Bàsquet Cantaires - Tortosa femení guanya l’ascens a Divisió d’Honor la temporada 1984 – 1985.

El Bàsquet Cantaires - Tortosa queda campió de la Lliga Catalana i de la Copa de la Reina.

El Bàsquet Cantaires - Tortosa guanya la Lliga Catalana, la Copa de la Reina i la Lliga Espanyola 1986 – 1987.

El Bàsquet Cantaires - Tortosa guanya la Lliga Catalana, la Copa de la Reina i la Lliga Espanyola 1987 – 1988.

El Bàsquet Cantaires - Tortosa guanya la Lliga Catalana, la Copa de la Reina i la Lliga Espanyola 1988 – 1989.

L’any 1990 el Bàsquet Cantaires - Tortosa queda subcampió de la Lliga Catalana .

A partir d’aquestes dates, podem dir que finalitza el període del bàsquet d’elit a la ciutat i comença, després de la profunda crisi que s’origina al desaparèixer l’esport professional, una fase de reflexió i de reorganització estructural que culminarà en l’actual configuració del bàsquet tortosí.

Aquesta es caracteritza per una forta implantació als col·legis, com a base del model, i la concentració dels equips en una sola entitat , el Club de Bàsquet Cantaires.

Avui el Club de Bàsquet Cantaires agrupa els equips masculins i femenins, i l’esport continua, com sempre, desenvolupant-se a les escoles i generant els jugadors que han d’afrontar els nous reptes del segle XXI.

El bàsquet tortosí té en competició actualment equips en les categories Sènior, Júnior, Cadet, Infantil i Aleví, amb un centenar de jugadors i jugadores, aproximadament.

L'Any 2010, on Tortosa va estar nomenada Ciutat del Bàsquet Català, un grup d’aficionats al món del bàsquet vam formar una nova junta que volia redefinir els objectius del CB Cantaires Tortosa, creant un nou projecte esportiu per al nostre club formant jugadors/es de bàsquet del nostre territori, intentant donar la projecció mediàtica i social que entenem li correspon al bàsquet a la nostra ciutat, fent arribar la nostra il·lusió i treball en aquest esport que tant ens ha donat i fer del CB Cantaires Tortosa traslladi una imatge positiva de Tortosa